Achillea Millefolium
Alsof ik op de toverschool ben beland met al die botanische namen

Hoewel ik best een aantal jaren Latijn heb gevolgd op de middelbare school klinken de botanische namen nog als toverspreuken. De eerste dag op de Sprenk word ik overladen met informatie. Luisteren en kijken, maar ook ruiken, proeven en voelen. Al mijn zintuigen worden geprikkeld, met als toppunt een knopje champagnekruid op mijn tong.
Zintuigen worden geprikkeld
Mooi om de start van deze studie te vieren met champagne schiet door mijn hoofd. Enthousiast stop ik het knopje in mijn mond. Niet veel later beginnen mijn tong en lippen te tintelen. Een dof gevoel in mijn mond, als een verdoving van de tandarts die bijna uitwerkt. De hartelijke glimlach van onze docent verzekert me dat ik niet vergiftigd wordt. 'Proef nu eens rozemarijn' luidt de opdracht. Inderdaad, die proeft nu minder intens en dat doffe gevoel houdt nog even aan. Welke krachten champagnekruid bezit weet ik nog niet, maar ik zal haar vanaf nu in ieder geval herkennen. Determineren zal een belangrijk onderdeel worden de komende drie jaar.
Duizendblad
Het eerste kruid dat we mogen bestuderen is duizendblad: Achillea millefolium. Klinkt betoverend toch? Hoewel dit plantje al een paar jaar in mijn tuin staat om de moestuin te beschermen tegen luis en andere plagen, heb ik geen idee hoe ik het verder kan gebruiken. De smaak is een beetje bitter. Niet zo vreemd, want een van de belangrijkste inhoudsstoffen is bitterstoffen. Goed voor de spijsvertering leer ik. Naast bitterstoffen bevat de plant ook etherische olie, dat kun je ruiken. Er valt nog heel veel meer te vertellen over duizendblad, maar dat bewaar ik voor later. Eerst zelf nog wat meer studeren.
Naast duizendblad bespreken we Angelica Archangelica: de grote engelwortel. Ook zo'n prachtige naam en verrassende plant. We leren over plantfamilies, inhoudsstoffen, spijsvertering en zoeken plantjes in de herboristentuin. Mijn ontdekkingsreis is gestart. Enthousiast rijd ik terug naar huis waar ik ze thuis verras met een knopje champagnekruid.